Skip to main content

Οι γιατροί Pierre Philippe Mill και Pierre Henri Charon επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν μια νέα ρομποτικά υποβοηθούμενη μέθοδο ορθοπεδικής χειρουργικής με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, χρησιμοποιώντας επαυξημένη πραγματικότητα με τρισδιάστατη καθοδήγηση 3D για να βοηθήσουν στην τοποθέτηση των προθετικών υλικών σε ολική αρθροπλαστική γόνατος.

 

“Αυτό  στην πραγματικότητα είναι ένα λογισμικό χειρουργικής καθοδήγησης, η “μνήμη” ενός σύγχρονου ρομποτικού συστήματος ,εγκατεστημένη σε ειδικά γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που καθιστά δυνατή τη λήψη ανατομικών σημείων στα οστά του κάθε ασθενούς σε εξατομικευμένη βάση,  κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, εξηγεί ο Pierre Philippe Mill.

 

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, έβαλα ειδικά γυαλιά εξοπλισμένα με μικρή οθόνη συνδεδεμένη με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μετακινώντας το κεφάλι μου σε διάφορες θέσεις, λαμβάνω πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο που μου επιτρέπουν να τοποθετήσω άριστα τα προθετικά υλικά μιας ολικής αρθροπλαστικής γόνατος. Το βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δεν απαιτείται πλέον το βλέμα μου να ακολουθεί άλλες οθόνες μέσα στη χειρουργική αίθουσα για να επιβεβαιώσω αυτά που εκτελώ με τα χέρια μου, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την κιναισθησία μου σε υπερθετικό βαθμό. ”

 

Οστεοτομίες με ακρίβεια χιλιοστού

 

Αυτή η συσκευή, η οποία μεταξύ άλλων απλοποιεί τη χειρουργική επέμβαση επειδή δεν απαιτεί ούτε αναφορά στα οστά ούτε απόκτηση ανατομικών σημείων από προηγηθείσες απεικονιστικές εξετάσεις, επιτρέπει την τοποθέτηση των προθέσεων με ακρίβεια χιλιοστού. «Με αυτή τη λύση που βοηθά στην τοποθέτηση, σπάμε το δόγμα της πρόθεσης που πρέπει να τοποθετηθεί κάθετα στην κνήμη και το μηριαίο οστό, μια τεχνική που εφαρμόζεται εδώ και καιρό στην ορθοπεδική χειρουργική και που εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα σε ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις », τονίζει ο Πιερ Φιλίπ Μιλ.

 

Εδώ, η πρόθεση τοποθετείται με εξαιρετική ακρίβεια προκειμένου να προσαρμοστεί τέλεια στη μορφολογία του ασθενούς, αποφεύγοντας έτσι την ταλαιπωρία μιας κακής εφαρμογής.

Αυτό το σύστημα, που ονομάζεται Pixee medical και δημιουργήθηκε από μια νεοσύστατη εταιρεία στη Γαλλία που αναπτύσσει και εμπορεύεται λογισμικό για την υποβοήθηση της ορθοπεδικής χειρουργικής, προσφέρει επίσης τη δυνατότητα εκτέλεσης λιγότερο επεμβατικών και απλοποιημένων επεμβάσεων. Η ανάνηψη των ασθενών είναι ταχύτατη και οι περισσότεροι ασθενείς, χωρίς άλλα προβλήματα υγείας, θα μπορούσαν  να χειρουργηθούν σε εξωτερική βάση και να επιστρέψουν με ασφάλεια στο σπίτι τους λίγες μόνο ώρες μετά την επέμβαση, με θετικό αντίκτυπο στο ηθικό και την εν γένει ανάρρωσή τους .

 

“Αυτή η λύση παρέχει την απαραίτητη βοήθεια στο χειρουργό προσαρμοζόμενη στις ανάγκες του κάθε ασθενούς ξεχωριστά, ενώ μειώνει δραματικά το χειρουργικό χρόνο, ελαχιστοποιώντας τις επιπλοκές, σημειώνειε ο Henri Pierre Charon, ο οποίος, όπως και ο συνάδελφός του, χρησιμοποιεί το σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον ασθενή όταν γνωρίζετε ότι μια συμβατική αρθροπλαστική γόνατος  διαρκεί κατά μέσο όρο δύο ώρες, ενώ η χρήση της νέας τεχνολογίας περιορίζει το χειρουργικό χρόνο στα 30-40 λεπτά μόνο ” .

 

Εκτός από το γεγονός ότι  το σύστημα είναι εύκολο στη χρήση και δεν απαιτεί μεγάλη καμπύλη εκμάθησης από το χειρουργό,  είναι και από άποψη κόστους, “πολύ λιγότερο ακριβό από τη χειρουργική ρομποτική, με την ίδια αξιοπιστία ως προς το τελικό αποτέλεσμα διαβεβαιώνουν οι χειρουργοί”.

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, εξάλλου, εδώ και ένα χρόνο χρησιμοποιούν αυτόν τον καινοτόμο εξοπλισμό και παρακολουθούν προσεκτικά την «ολοένα και πιο εξελιγμένη» εξέλιξή του.

 

Στην κλινική τους η χρήση της συσκευής γίνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση, με στόχο τη βελτίωση της υγείας των ασθενών που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος, που στη Γαλλία ξεπερνούν τις 90.000 κάθε χρόνο με ολοένα και αυξανόμενη τάση.

videos:
https://www.linkedin.com/posts/pixee-medical_medtech-surgery-kneesurgery-activity-6845999417556770816-jpt5

https://www.linkedin.com/posts/henrysebastien_n%C3%AEmes-la-r%C3%A9alit%C3%A9-augment%C3%A9e-pour-poser-des-activity-6847940369619939328-Vpb_

Leave a Reply