ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ MATRIX ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗ MATRIX ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ?

Η αυξανόμενη χρήση Ρομποτικής τεχνολογίας όσο και η πρόσφατα πρωτοποριακή τεχνολογία MATRIX, αποτελούν επανάσταση στην Ορθοπαιδική τον τελευταίο καιρό ιδιαίτερα στην αρθροπλαστική του γόνατος και παρέχουν τόσο στον χειρουργό όσο και στον ασθενή σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με τη συμβατική αρθροπλαστική.

Τα ρομποτικά συστήματα χρησιμοποιούν το λογισμικό των συστημάτων πλοήγησης με τη διαφορά πως διαθέτουν ενεργητικούς μοχλοβραχίονες που εκτελούν μέρος ή και όλη την επέμβαση με την καθοδήγηση του χειρουργού.

Η MATRIX αρθροπλαστική χρησιμοποιεί επίσης το ίδιο λογισμικό που μέσω ενός ζευγαριού γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας παρέχει απευθείας στο οπτικό πεδίο του χειρουργού μια αυτόματη ανακατασκευή ενός τρισδιάστατου μοντέλου της δομής των οστών, που επιτρέπουν στο χειρουργό να σχεδιάσει ψηφιακά την τοποθέτηση των προθετικών υλικών, να «ζυγίσει» συνδεσμικά την άρθρωση και να επιλέξει το μέγεθος των προθετικών υλικών μέσω αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης. Ο χειρουργός εξετάζει τρισδιάστατα την άρθρωση και μπορεί να διακρίνει σημεία βλάβης μπροστά και πίσω από αυτήν .

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

* Εξατομικευμένο χειρουργικό πρωτόκολλο
* Δυνατότητα επιλογής μοσχευμάτων
* εκμηδενισμός χειρουργικού λάθους
* ελαχιστοποίηση νοσηλείας
* συνδυάζεται με πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης
* ακρίβεια στην τοποθέτηση και τον προσανατολισμό των προθετικών υλικών
* περιορισμός του μετεγχειρητικού πόνου και των φαρμάκων
* άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα για τον ασθενή

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ MATRIX ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

* O ασθενής προτιμά να χειρουργηθεί από το χειρουργό και όχι από το ρομπότ
* Σε αντίθεση με τη ρομποτική που βελτιώνει τη μηχανική ακρίβεια ενός χειρουργού, το AR “αυξάνει την ικανότητα του χειρουργού με διαισθητική αύξηση των ιατρικών πληροφοριών.”
* Ελαχιστοποίηση χειρουργικού λάθους
* Ελάττωση του χρόνου έκθεσης του ασθενή σε φάρμακα αναισθησίας
* Δεν απαιτεί μεγαλύτερο χειρουργικό χρόνο σε σχέση με τη συμβατική αρθροπλαστική γόνατος
* Δεν απαιτεί την παρουσία εξειδικευμένου τεχνικού στο χειρουργείο
* Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ελεύθερη πλατφόρμα προθετικών υλικών
* Ελαχιστοποιεί το κόστος της χειρουργικής επέμβασης προσφέροντας το ίδιο άριστο αποτέλεσμα
* Ελαχιστοποιεί το τραύμα και την πιθανότητα φλεγμονής αφού δεν απαιτεί τη χρήση ειδικών οστικών καρφίδων
* Δεν αποσπά την προσοχή του χειρουργού σε άλλα μόνιτορ έξω από το χειρουργικό πεδίο.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Τι είναι MATRIX αρθροπλαστική;

Είναι η πιο πρόσφατη τεχνολογική εξέλιξη στις ολικές αρθροπλαστικές , κυρίως του γόνατος. Η ψηφιακή απεικόνιση της πάσχουσας άρθρωσης περνάει στο οπτικό πεδίο του χειρουργού μέσα από ειδικά γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας και εναρμονίζεται πλήρως με το φυσικό περιβάλλον στο χειρουργείο, εξαλείφοντας το ανθρώπινο λάθος και προσφέροντας άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα εξατομικευμένα ανά ασθενή.

Τι πιθανότητες επιτυχίας έχουμε;

Στην καθημερινή πρακτική, με τον όρο “επιτυχία” εννοούμε την ικανότητα του ασθενούς να απαντήσει καταφατικά στις ακόλουθες τρεις ερωτήσεις

  • είστε ικανοποιημένος με την επέμβασή σας

  • το αποτέλεσμα πληροί τις προσδοκίες σας

  • θα κάνατε την ίδια επέμβαση και πάλι

Στην πραγματικότητα 97-98% των ασθενών μας απαντά καταφατικά και στις τρεις ερωτήσεις, ένα χρόνο μετά την επέμβαση.

Πόσο υπολογίζεται ο χρόνος αποθεραπείας;

Ο χρόνος αποθεραπείας εξατομικεύεται. Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι δεν χρειάζεστε τίποτα απολύτως ακόμα και τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες. Τα εξωτερικά βοηθήματα που ίσως οι ασθενείς αποζητούν είναι περισσότερο για την διατήρηση της ισορροπίας του σώματος και λιγότερο για την φόρτιση του χειρουργημένου σκέλους, που είναι πλήρης, στα όρια αντοχής του κάθε ασθενούς. Και αυτά μόνο για λόγους ψυχολογικούς . Μόλις ο ασθενής αποκτήσει, ασφάλεια, άνεση και εμπιστοσύνη στον εαυτό του, μπορεί να βαδίσει ελεύθερα. Η πρόοδος κλινικά είναι καθημερινή και οι περισσότεροι ασθενείς βαδίζουν τελείως ελεύθερα εντός και εκτός σπιτιού .

Μετά το εξιτήριο, μπορώ να πάω στο σπίτι μου, ή χρειάζεται εξειδικευμένο φυσιοθεραπευτικό κέντρο;

Όλοι οι ασθενείς μας πηγαίνουν στο σπίτι τους, μετά την έξοδό τους από την κλινική και μπορούν από την πρώτη κιόλας μέρα επιστροφής τους στο σπίτι να εκτελκέσουν με ευχέρεια τις καθημερινές τους δραστηριότητες, εντός της οικίας τους, να ντυθούν, να κάνουν μπάνιο κτλ. Εκτελούν μόνοι τους το φυσιοθεραπευτικό πρωτόκολλο που τους έχει δοθεί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Πότε μπορώ να οδηγήσω;

Ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η άρθρωση που έχει χειρουργηθεί ( ισχίο, γόνατο κτλ), το σκέλος που έχει χειρουργηθεί, ( αριστερό, δεξιό), αν το αυτοκίνητο είναι αυτόματο ή όχι, πόση είναι η μυϊκή δύναμη και το εύρος κίνησης της άρθρωσης.Τα διεθνή ισχίοντα δεδομένα επιτρέπουν οδήγηση με ασφάλεια, μετά τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση, ωστόσο δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τις νέες, ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποιούμε σήμερα. Για παράδειγμα, ένας ασθενής που έχει χειρουργηθεί στο αριστερό του γόνατο, βαδίζει ελεύθερα, έχει σχεδόν πλήρη μυϊκή ισχύ και οδηγεί αυτόματο αυτοκίνητο, μπορεί να οσηγήσει, με άνεση και ασφάλεια από την 7η μέρα μετεγχειρητικά. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ερωτάται ο θεράπων ιατρός , γιατί κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.

Πότε μπορώ να ταξιδέψω;

Μπορείτε να ταξιδέψετε μόλις αισθανθείτε άνετα μετά το χειρουργείο σας. Συνήθως οι περισσότεροι ασθενείς μετά την έξοδό τους από την κλινική, μπορούν να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο ή/και αεροπλάνο, υπό τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής και ειδικών καλτσών αντιθρόμβωσης, με την προϋπόθεση ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα θα σηκώνονται και θα κινητοποιούνται.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;

Εξαρτάται από το είδος της εργασίας που κάνετε. Εάν εργάζεστε σε δουλειά γραφείου, μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα . Εάν το είδος της εργασίας σας είναι διαφορετικό συνήθως απαιτούνται 2 με 3 βδομάδες για να επιστρέψετε με ασφάλεια σε χειρωνακτική εργασία Σε κάθε περίπτωση θα λέγαμε ότι ο χρόνος επιστροφής στην εργασία εξατομικεύεται.

Ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται μετά την επέμβαση;

Μπορείτε να επιστρέψετε με ασφάλεια στις περισσότερες δραστηριότητες της καθημερινότητάς σας όπως βάδισμα, , τρέξιμο , ποδήλατο , χορός . Μερικές από τις καλύτερες δραστηριότητες για να βοηθήσετε το εύρος κίνησης της πάσχουσας άρθρωσης είναι το κολύμπι και το στατικό ποδήλατο.

Ακόμα και το σκι επιτρέπεται αλλά σε ασθενείς που έχουν προηγούμενη εμπειρία για τον κίνδυνο ατυχήματος.

Πόση διάρκεια ζωής έχει η αρθροπλαστική μου;

Τα σύγχρονα ,εξατομικευμένου τύπου προθετικά υλικά που χρησιμοποιούμε, με διεπιφάνειες επαφής όπως “κεραμικό σε κεραμικό” ή ακόμη καλύτερα “κεραμικό σε βιολογικό πλαστικό”, εξασφαλίζουν από 85-95% μεγαλύτερη μακροβιοσιμότητα των προθέσεων σε σχέση με την κλασική αρθροπλαστική που έχει διάρκεια ζωής 10-15 χρόνια. Με καλή συντήρηση , αποφυγή καθημερινών καταπονήσεων και διατήρηση σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα η επιβίωση των προθετικών υλικών με τη συγκεκριμένη τεχνική ξεπερνά τα 30 χρόνια.

Υπάρχουν φάρμακα που πρέπει να διακόψω πριν την επέμβαση;

Όλα τα αντιπηκτικά που επηρεάζουν το χρόνο πήξης του αίματος, , συμπεριλαμβανομένου και της ασπιρίνης, θα πρέπει να διακόπτονται μια βδομάδα περίπου πριν την επέμβαση, ή να αντικαθιστώνται από ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους, ανάλογα με την εκτίμηση του θεράποντος ιατρού.

Ποια τα πλεονεκτήματα της MATRIX αρθροπλαστικής και των εξατομικευμένων υλικών σε συνδυασμό με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (MIS);

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό σε μια ολική αρθροπλαστική είναι αφενός μεν να μην οξειδώνονται και να υπόκεινται σε φθορά τα προθετικά υλικά, αφετέρου δε να τοποθετηθούν ακριβώς στις ανατομορφολογικές διαστάσεις του κάθε ασθενούς ξεχωριστά και σε άριστο προσανατολισμό στο χώρο, έτσι ώστε να εξομοιώνουν τη φυσιολογική λειτουργία της άρθρωσης. Η επαυξημένη πραγματικότητα που προσφέρεται στη MATRIX αρθροπλαστική μέσα από τα ειδικά γυαλιά στα μάτια του χειρουργού προσομοιάζουν απόλυτα το εικονικό περιβάλλον σε σχέση με την πραγματική ανατομορφολογία των οστών και των συνδέσμων . Μέσα από ειδικούς αισθητήρες εξασφαλίζουν άριστη τοποθέτηση των προθετικών υλικών που είναι πλέον πανάλαφρα , υποαλλεργικά και σε εξατομικευμένη βάση ενώ οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές εξασφαλίζουν ένα γρήγορο χειρουργείο, αναίμακτο, με ελάχιστους μετεγχειρητικούς πόνους, άμεση κινητοποίηση, ελαχιστοποίηση χρόνου νοσηλείας και γρηγορότερη αποκαστάσταση. Μας προσφέρει μία άρθρωση ποιοτικότερη από την βιολογική μας.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Πότε μπορώ να κάνω μπάνιο και να βρέξω το τραύμα;

Μετά την πρώτη αλλαγή τραύματος, συνήθως τη 2η μετεγχειρητική ημέρα μπορείτε να κάνετε μπάνιο άφοβα, αφού το τραύμα θα είναι καλυμμένο με αδιάβροχο επίδεσμο.

Πότε μπορώ να κολυμπήσω στη θάλασσα ή σε πισίνα;

Συνήθως μετά την αφαίρεση της πλαστικής συρραφής (15-17 ημέρες μετεγχειρητικά) .

Χρειάζομαι φυσιοθεραπεία με μηχάνημα Συνεχούς Παθητικής Κινητοποίησης (CPM);

Όχι. Ειδικά στην άρθρωση του γόνατος, η MATRIX αρθροπλαστική με την ελάχιστα επεμβατική τεχνική που χρησιμοποιούμε επιτυγχάνεται εξισορρόπηση των μαλακών μορίων (ζυγίζεται απόλυτα η άρθρωση) και η ατραυματική αποκατάσταση του τραύματος που εκτελούμε, επιτρέπει σε όλους τους ασθενείς εύρος κίνησης 0-95 μοιρών από την πρώτη κιόλας μετεγχειρητική ημέρα.

Πότε θα αφαιρεθούν τα ράμματα;

Δεν χρειάζεται αφαίρεση των ραμμάτων, καθώς έχει γίνει πλαστική στο τραύμα. Θα εκπαιδευτείτε για την αφαίρεση των δύο άκρων της κλωστής που θα γίνει 15-17 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Πόσο καιρό θα είμαι με φάρμακα για τον πόνο;

Η χειρουργική τεχνική που εκτελούμε, έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να μην πονάει μετά την έξοδό του από την κλινική. Όλοι οι ασθενείς φεύγουν λαμβάνοντας απλή παρακεταμόλη με κωδείνη, χωρίς την προσθήκη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Σε περίπτωση ενοχλημάτων , μπορούμε να προσθέσουμε ειδικά αυτοκόλλητα patches με νανοκρυστάλλους που μεταφέρουν το βιολογικό μήνυμα στον οργανισμό και αντιμετωπίζουν άμεσα τον πόνο.

Για πόσο καιρό θα παίρνω αντιπηκτικά;

Για 28 ημέρες θα παίρνετε μισό αντιπηκτικό χαπάκι από το στόμα και θα φοράτε ειδικές κάλτσες αντιθρόμβωσης.

Μπορώ να ανεβαίνω και να κατεβαίνω σκάλες;

Ναι. Την τελευταία μέρα πριν την έξοδό σας από την κλινική θα εκπαιδευτείτε από τον φυσιοθεραπευτή μας στο ανέβασμα και κατέβασμα σκάλας.

Να θυμάστε ότι η βάδιση δεν είναι μόνο βιολογική ικανότητα αλλά και εγκεφαλική διαχείριση. Όταν για χρόνια πονάμε και βαδίζουμε λάθος , θέλουμε λίγο χρόνο να συνηθίσουμε ένα απόλυτα ίσιο και δυνατό πόδι.