Matrix Αρθροπλαστική

Η MATRIX αρθροπλαστική είναι η πιο σύγχρονη μορφή αντικατάστασης μιας άρθρωσης που έχει φθαρεί, με τη χρήση τρισδιάστατης ψηφιακής τεχνολογίας αιχμής.

Πρόκειται για τον απόλυτο ψηφιακό  μετασχηματισμό στην Επανορθωτική Ορθοπαιδική με όχημα την τεχνολογία και οριοθετεί μια νέα εποχή στις αρθροπλαστικές γόνατος & ισχίου.

Είναι μια επαναστατική νέα πλατφόρμα τρισδιάστατης ρομποτικής πλοήγησης  (3D-Robotic Navigation ) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ακρίβεια σε επεμβάσεις αρθροπλαστικής ισχίου και  γόνατος. Φοριέται και ελέγχεται από τον χειρουργό, παρακολουθεί από την οπτική γωνία του χειρουργού και παρέχει πληροφορίες στον χειρουργό ακριβώς στο σημείο φροντίδας. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον περίπλοκο εξοπλισμό και τις τυπικές ροές εργασίας των παραδοσιακών χειρουργικών συστημάτων πλοήγησης και ρομποτικής που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

Ο στόχος της  MATRIX αρθροπλαστικής είναι να προτείνει μια εντελώς καινοτόμο ροή εργασιών στη χειρουργική αντικατάστασης γόνατος και ισχίου, ως απάντηση στην ραγδαία αύξηση των αρθροπλαστικών που αναμένεται για τα επόμενα 20 χρόνια.

Ορίζει ένα σύνολο τεχνολογικών λύσεων για τη μείωση του αριθμού των αναθεωρήσεων:

 • Εξατομικευμένο χειρουργικό σχέδιο και ελεύθερη επιλογή εμφυτεύματος  ή ειδική παραγγελία αυτού μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, προσαρμοσμένο πάντα στην ανατομία κάθε ασθενούς, μέσω τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence-AI)
 • Ακριβής εμφύτευση προθετικών υλικών με χρήση επαυξημένης ή μικτής πραγματικότητας στο χειρουργείο μέσα από χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS techniques) και
 • την ενσωμάτωση μιας νέας γενιάς αισθητήρων για τη βελτίωση της μετεγχειρητικής παρακολούθησης και επιπέδου λειτουργικότητας της νέας άρθρωσης.

Η  MATRIX αρθροπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με ειδικά γυαλιά με λογισμικό επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) είτε με ολογραφική πλοήγηση και γυαλιά μικτής πραγματικότητας (Mixed Reality) που επιτρέπουν στον χειρουργό να παρακολουθεί την άρθρωση που χειρουργεί υπό άμεσο οπτικό έλεγχο, σύμφωνα με διάφορα ορόσημα – γραμμές, άξονες, σφαίρες, ποικιλία γεωμετρικών αντικειμένων και επίπεδα χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένους δείκτες ( QR Codes) ρυθμισμένους και βαθμονομημένους  στα εργαλεία που χρησιμοποιεί στα χέρια του – αξονικό πριόνι κοπής, μηχάνημα διάτρησης, βελονάκι, οδηγοί πριονιού οστεοτομίας ή μανίκια .

Το ειδικό λογισμικό  μεταφέρει τα ολογράμματα οπουδήποτε, από το γραφείο, το χώρο των απεικονιστικών εξετάσεων μέχρι το χώρο του χειρουργείου  καθώς τεχνικά υπάρχουν μόνο μπροστά στα μάτια του χειρουργού. Πιο συγκεκριμένα, προβάλλονται ως φως στον αμφιβληστροειδή του. Με τον τρόπο αυτό η ανατο-μορφολογική ανάλυση της άρθρωσης που έχει σχεδιαστεί προεγχειρητικά προσαρμόζεται  πάνω από την αντίστοιχη άρθρωση που χειρουργείται ,σε πραγματικό χρόνο μετά από ακριβή αντιστοίχιση με το οστό-στόχο.

Δημιουργείται με τον τρόπο αυτό μια σύγχρονη, απρόσκοπτη, διαισθητική διεπαφή χρήστη –άρθρωσης στόχου, 100% αποστειρωμένη,  που καθοδηγεί τον χειρουργό όταν και όπου τη χρειάζεται στην, με απόλυτη ακρίβεια, εκτέλεση όλων των απαραίτητων χειρουργικών βημάτων της επέμβασης και συνδυάζεται  με τη φιλική προς το χρήστη σύνδεση με τα υπάρχοντα δίδυμα μοντέλα των οστών.

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗΣ/ΜΙΚΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ.

Η πρώτη υπερδύναμη είναι η όραση με ακτίνες Χ.

Η δυνατότητα να κοιτάς κάτω από το δέρμα υπάρχει ήδη,  με εργαλεία όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, αλλά επί του παρόντος, οι γιατροί βλέπουν αυτές τις εικόνες σε επίπεδες οθόνες και πρέπει να φανταστούν πώς σχετίζονται οι εικόνες με τον ασθενή στο χειρουργικό τραπέζι.

Πέρα από την όραση με ακτίνες Χ, η τεχνολογία της επαυξημένης/μικτής πραγματικότητας θα παρέχει στους γιατρούς βοηθητικό περιεχόμενο που θα επικαλύπτεται (και μέσα) στο σώμα του ασθενούς για να τους βοηθήσει σε πραγματικό χρόνο κατά την εκτέλεση της χειρουργικής πράξης. Για παράδειγμα, οι χειρουργοί που εκτελούν μια λεπτή διαδικασία θα λάβουν ενδείξεις τρισδιάστατης ρομποτικής πλοήγησης που προβάλλονται στον ασθενή σε πραγματικό χρόνο, δείχνοντας την ακριβή τοποθεσία όπου πρέπει να πραγματοποιηθούν οι παρεμβάσεις με ακρίβεια. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η επιδεξιότητα του χειρουργού, όπως και η ακρίβεια στην τοποθέτηση των προθετικών υλικών, με απώτερο στόχος να μειωθεί η πνευματική προσπάθεια και να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Αυτό με φέρνει σε μια άλλη υπερδύναμη που περιμένω να έχουν οι γιατροί στο εγγύς μέλλον – την ικανότητα να κοιτάζουν πίσω στο χρόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γιατροί θα μπορούν να καταγράφουν τρισδιάστατες εικόνες των ασθενών τους χρησιμοποιώντας τα ειδικά γυαλιά και αργότερα να βλέπουν αυτές τις εικόνες ευθυγραμμισμένες με το σώμα του ασθενούς τους. Για παράδειγμα, ένας γιατρός θα μπορούσε γρήγορα να αξιολογήσει την πρόοδο επούλωσης ενός τραύματος μετά από μία αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου εξετάζοντας τον ασθενή μέσω γυαλιών AR, κοιτάζοντας αλληλεπιδραστικά εμπρός και πίσω στο χρόνο για να συγκρίνει την τρέχουσα άποψη με το πώς έμοιαζε η βλάβη κατά τις προηγούμενες επισκέψεις.

H ΜΑΤΡΙΧ  αρθροπλαστική αξιοποιεί τα ειδικά γυαλιά «μικτής» πραγματικότητας (Augmented/ Mixed Reality-MR ) και  δίνει  τη δυνατότητα σε χιλιάδες ασθενείς να βιώσουν το χειρουργείο στο γόνατο ή το ισχίο τους με νέο τρόπο, μέσα από ακριβείς ψηφιακές τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των αρθρώσεών τους πριν το χειρουργείο.

Παράλληλα δημιουργεί μια νέα πλατφόρμα συνεργασίας ανάμεσα τόσο στα μέλη της χειρουργικής ομάδας μέσα στο χειρουργείο, όσο και ταυτόχρονα με άλλους χειρουργούς ανά τον κόσμο για τη βελτιστοποίηση του τελικού αποτελέσματος .

Οι χειρουργοί αποκτούν πρόσβαση σε καλύτερες, ταχύτερες και ασφαλέστερες υπηρεσίες και εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας , κατακτούν απίστευτες δεξιότητες εύκολα και γρήγορα και αυτοματοποιούν διαδικασίες, αναλύοντας  τρισδιάστατα ανατομικά στοιχεία και δεδομένα, εξατομικευμένα για κάθε ασθενή.

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΟΛΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ

 • Ανατομική, ολογραφική και διαδραστική τρισδιάστατη προβολή τμηματοποιημένων οστών, οστεοφύτων, εμφυτευμάτων και διεπαφής οστού – εμφυτεύματος.
 • Ανατομική τρισδιάστατη προβολή των οστών της πάσχουσας άρθρωσης με υψηλή ευκρίνεια.
 • Αυτόματος προσδιορισμός διαφόρων ορόσημων πάνω από τα τρισδιάστατα αντικείμενα. Η ρομποτική τρισδιάστατη πλοήγηση ταιριάζει άψογα στη ροή εργασίας του χειρουργού με καθοδήγηση ακριβώς μπροστά στα μάτια του χωρίς να παίρνει το βλέμμα του από το τραύμα και να κοιτάζει άλλες οθόνες με πληροφορίες.
 • Σαφής παρουσίαση και ανάλυση της τρέχουσας παθολογικής κατάστασης.
 • Ακριβείς, απλές και αυτόματες διαδικασίες μέτρησης (π.χ. στρέψη μηριαίου/κνημιαίου, κλίση, έξω στροφή μηριαίου, ανατομικός και μηχανικός άξονας φόρτισης σκέλους κτλ.
 • Σαφής επιλογή και τοποθέτηση εμφυτευμάτων ανάλογα με τις επιλογές του χειρουργού και την ανατομορφολογία του ασθενούς .
 • Εξατομικευμένος προεγχειρητικός σχεδιασμός και τοποθέτηση
 • Σαφής και λεπτομερής απεικόνιση εμφυτεύματος με τρισδιάστατα σχήματα.
 • Διαφανής όψη της πάσχουσας άρθρωσης για καλύτερη ορατότητα της προγραμματισμένης θέσης εμφύτευσης των προθετικών υλικών.
 • Αποφυγή ανισοσκελίας, ιδιαίτερα σε επεμβάσεις ισχίου
 • Ψηφιακή Τεκμηρίωση πεπραγμένων χειρουργείου με καταγραφή βίντεο.
 • Τρισδιάστατη Ρομποτική Πλοήγηση και παρακολούθηση της λειτουργικότητας της νέας άρθρωσης με προσαρμοσμένα εμφυτεύματα.
 • Σύστημα ελεγχόμενο μόνο από το Χειρουργό. Όλο το λογισμικό και η οπτικοποίηση των πληροφοριών, ελέγχεται μόνο  από τον  χειρουργό, δεν απαιτούνται επιπλέον τεχνικοί ή προβλήματα οπτικής επαφής.
 • Αποτελεσματικός αποθηκευτικός χώρος. Εντελώς αυτόνομο σύστημα, χωρίς επιπλέον εξοπλισμό στο OR ή αναλώσιμα για να τα διατηρείτε σε απόθεμα.
 • Προσομοίωση εύρους κίνησης της άρθρωσης (Range of Motion) και απόκλιση σε βλαισο-ή-ραιβογονία  σε κάμψη και έκταση στις αρθροπλαστικές γόνατος.
 • Διεγχειρητική Παρακολούθηση και Πλοήγηση των Χειρουργικών Εργαλείων (σμίλες, όργανα διάτρησης, πριονόλαμες).
 • Διεγχειρητική Παρακολούθηση και Πλοήγηση της Τοποθέτησης Εμφυτευμάτων στην πρωτογενή και αναθεωρητική επέμβαση αρθροπλαστικής των μεγάλων αρθρώσεων.

 

 

Η επόμενη γενιά χειρουργικών επεμβάσεων ισχίου & γόνατος  είναι εδώ

Τα ολογραφικά συστήματα και η μικτή πραγματικότητα είναι η απόλυτη διεπαφή.

Αποτελούν στην πραγματικότητα  ένα νέο πρότυπο ανάλυσης δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης.