ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΙΧΜΗΣ

Η MATRIX αρθροπλαστική αποτελεί την πρώτη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και μοναδική στην Ελλάδα τεχνική στην Ορθοπαιδική Χειρουργική που χρησιμοποιεί την «επαυξημένη πραγματικότητα» υποβοηθούμενη από ηλεκτρονικό υπολογιστή για την υποστήριξη της ολικής αρθροπλαστικής στο γόνατο. Πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού της Pixee Medical χρησιμοποιώντας καινοτόμα εργαλεία καταγραφής ανατομικών σημείων στο γόνατο του ασθενούς που συνδυάζονται με εργαλεία ελάχιστης παρεμβατικότητας (MIS).

Χάρη στους μοναδικούς αλγόριθμους βασισμένους στην τεχνητή νοημοσύνη, μια απλή κάμερα εγκατεστημένη σε «έξυπνα γυαλιά» μπορεί να δράσει κάτω από το δέρμα, να εντοπίσει αντικείμενα σε τρισδιάστατο χώρο με ακρίβεια χιλιοστού, να τα ανασυνθέσει σε τρισδιάστατο εικονικό μοντέλο οστών και να τα ευθυγραμμίσει με το πραγματικό οστό. Αποτελεί ένα μεγάλο εξελικτικό βήμα στην εξατομίκευση των χειρουργικών επεμβάσεων αντικατάστασης γόνατος.

Με την MATRIX αρθροπλαστική η χειρουργική επέμβαση απλοποιείται, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον διαδερμική προσέγγιση με βάση τα οστά ή την απόκτηση ανατομικών ορόσημων χρησιμοποιώντας άλλους ανιχνευτές. Η εύρεση κατάλληλου μεγέθους προθετικών υλικών και η ευθυγράμμισή τους στο χώρο όπως και η εξισορρόπηση των συνδέσμων αποτελούν πλεονεκτήματα που μόνο η ρομποτική χειρουργική μπορεί να προσφέρει.

Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία τρισδιάστατης οπτικοποίησης και χειρουργικής κατεύθυνσης, βελτιώνει το συντονισμό των χεριών-ματιών παρέχοντας στον ορθοπαιδικό χειρουργό τη «συγχωνευμένη χειρουργική σκηνή», επιτρέποντάς του να εκτελεί χειρουργικές επεμβάσεις με μεγαλύτερη ευκολία.

Η χρήση της νέας τεχνολογίας απαιτεί αυξημένη καμπύλη εκμάθησης, αλλά προσφέρεται από τον Δρ Σταύρο Αλευρογιάννη, Διευθυντή της κλινικής Προηγμένης Τεχνολογίας & Ρομποτικής Χειρουργικής Γόνατος & Ισχίου στο METROPOLITAN GENERAL στην Αθήνα, πρωτοπόρο στην MATRIX αρθροπλαστική , σε νέους συναδέρφους που ενδιαφέρονται για την τεχνολογική πρόοδο και τη βελτίωση της ποιότητας των ασθενών.

Η τεχνική προσφέρει εξαιρετική σχέση ποιότητας / τιμής σε σύγκριση με άλλες λύσεις τεχνολογίας αιχμής που χρησιμοποιούνται στον ιατρικό τομέα.

Η εργαλειοσειρά που χρησιμοποιείται στην MATRIX αρθροπλαστική είναι η μοναδική μέχρι στιγμής που συμμορφώνεται απόλυτα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς ιατρικών εργαλείων, έχει άδεια:

  • από τον ΕΟΦ 
  • από το FDA
  • Declaration Conformity